Atık Gaz Filtreleme

Atık Gaz Filtreleme – ATIK GAZ YIKAMA SİSTEMLERİ (SCRUBBER)

Waste Gas Filtration – Фильтрация отработанного газа – ترشيح نفايات الغاز

Sanayi tesisleri ve işletmelerin faaliyetleri sonucu oluşan zararlı gazların ve kokuların insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediği bir gerçektir.
Oluşan bu emisyonları ve kokuları gidermek için kurulan sistem gaz arıtma sistemidir.
Firmamız; bu tür tesisler için gereken emiş sistemleri ve yıkama tesislerini, anahtar teslimi olarak taahhüt etmektedir.
Tesisin komple kurulumu, çalışanların eğitimi ve kurulan sistem için teknik destek tarafımızdan sağlanmaktadır.

Sistem;

Proses → Gaz Absorbsiyonu → Kütle gaz fazından sıvı fazına absorbsiyon yöntemi İle çalışır.
Scrubber çalışmasında ana prensip, atık gazların ‘’raching’’ halkaları altında yıkanmasıdır.
Sistemde gazların sıvılar çerisinde absorbe olması özelliğinden yararlanılır. Emiş fanı ile ortamdan alınan ve ‘’ raching’’ halkaları arasından yukarıya çıkmaya zorlanan gaz yer çekimi küveti ve yağmurlama sistemi ile aşağı doğru inen su ile ‘’ raching’’ halkalarında karşılaştıklarında parçalanarak sıvı fazda mümkün olan en fazla yüzeyde karşılaştırılır.
Scrubber bacasından çıkan gazlar artık kirletici özelliğini kaybetmiştir. Ancak sıvı faz aside dönüşmüştür. Sıcaklığın ve çözelti konsantrasyonunun etkisi ile son derece koroziftir.
Bu durum sistemin dayanıklılığını artırmak, gaz absorbe işleminde sıvı fazın doygunluğunu düşürmek için p.h. değeri yükseltilerek sıvı fazın çevrimde nötr ve baz olması sağlanır (dozajlama).
Scrubberde gaz absorbsuyonunun verimi için gaz hızı, filtreleme boyu, sıvı fazın debisi orantılı olmalıdır.
Egzoz fan debisi atık gazların debisini, basıncı ise filtre içindeki basıncı yenebilecek nitelikte seçilmelidir. İşletme maliyeti düşük,  bakımı kolay, su tüketimi azdır.
Scrubber ünitesini oluşturan tüm bileşenler yüksek kimyasal dayanıma sahip polipropilen, polietilen malzemeden imal edilerek kimyasalların korozif etkilerine karşı uzun yıllar çalışma garantisi elde edilmiştir.
Bu tür tesisler için gerekli; Davlumbazlar, Dozaj tankları, Hava Kanal Sistemleri, Aspiratörler, Hava Temizleme, Duman Eliminasyon Sistemleri ve Bileşenleri şirketimiz tarafından projelendirme ve anahtar teslimi olarak yapılmaktadır.

ENDÜSTRİYEL TESİSLER İÇİN ATIK GAZ FİLTRELEME 

SİSTEM  TASARIMI  VE KURULUMLARI( SCRUBBER)

ÇEVRE VE SANAYİ BAKANLIĞI ŞARTNAMELERİNE UYGUN PİS-Atık yağ koku giderim
-Atık asit yıkama 
-Atık Duman yıkama
-Atık bertaraf tesislerinin Koku giderimi
 
 Endüstriyel Atıklarda başlıca gazlar ;
Amonyak (NH3)
Hidrojen Klorür (HC)
Sülfür Dioksit (SO2)
Hidrojen Florür (HP)
Hidrojen Sülfür (H2S)
Hidroklorik Asit (HCL)
Nitric Asit (HNO3)
Nitric Oksit (NOX)
ELEKTROSTATİK UYGULAMALARI.RAM TESİSİ  DUMAN FİLTRESİ TASARIM PROJE UYGULAMA KURULUM KOKU   VE ASİT YIKAMA ÜNİTELERİ

 

RAM BACA GAZI FİLTRASYON VE ISI GERİ KAZANIM SİSTEMİ

Tekstil fabrikalarında kumaşa son halini veren Ram makinelerinde kumaş işleme sırasında Ram bacalarından 180-200 ℃ sıcaklıkta atık gaz çıkmaktadır. Atık gaz içerisinde elyaf, çeşitli yağlar, kimyasallar, kumaş boyaları ve çevreye ağır koku yayan bileşikler bulunmaktadır. Geliştirilecek sistem ile, atık gazda bulunan elyaf, yağlar ve su ile tutulabilen bileşenler filtre edilerek ayrılacak, gazın sıcaklığı ile temiz hava ısıtılacak ve işletmede ihtiyaç duyulan yerlere verilecek, ayrıca gazın enerjisi ile temiz su ısıtılarak işletmedeki proseslerde kullanılması sağlanacaktır. Çevreye salacakları gazların emisyon değerlerinin düşük olmasından kaynaklı temiz üretim.

Kokusu, yağı ve giderilmiş ve soğuk gaz salımından dolayı çevreyi rahatsız etmeyen bir bir işletme. Tekstil işletmelerinde bulunan Ram makinelerinin bacalarından çıkan 180-200 ℃’deki atık sıcak, kimyasallı kokulu ve elyaflı gazların filtrasyonu ve atık enerjinin geri kazanımı. Beklenen sonuçlar: Atık gaz üzerinde bulunan elyafların %80-90 oranında tutulması. Atık gaz sıcaklığının 180-200 ℃ den soğutularak 50 ℃ altında salımı. Temiz havanın 80-100 ℃ kadar ısıtılarak işletmeye verilmesi ve işletmenin proseste ve ya ortam ısıtmasında kullanması. İşletmedeki 18-20 C deki suyun 70-90 ℃ arasında ısıtılarak işletmede proseste veya buhara kazanlarında yeniden kullanması. Buna bağlı olarak su ısıtmak için ayrıca yakıt kullanmasını engellemesi.

Atık gazın üzerinde bulunan koku değerinin yasal sınırlara çekilmesi. Atık gaz üzerinde bulunan yağ ve kimyasalların ayrılarak çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi. A- Genel Hedefler: İşletmelerden salınan gazların soğutularak küresel ısınmaya etkisinin azaltılması İşletmelerden atılan gazların üzerinde bulunan yağ, koku oluşturan bileşiklerin ve kimyasalların solunan havaya zarar vermemesi için tutularak bertarafının sağlanması. Atılan enerjinin geri kazanılması. İşletmelerde su ve hava ısıtmak için kullanılan fosil yakıtların azaltılması. Teknoloji ihracı. B. Özel Hedefler: Tekstil sektöründe kumaşa son şeklini veren Fam makinesi bacasından çıkan 180- 200 ℃ sıcaklıktaki gazın 50 ℃’nin altına düşürülmesi. Ram bacalarından ortama salınan koku veren bileşenler, boya kimyasalları, elyaf partiküllerin ve su ile çözünebilen tüm bileşenlerin filtrasyonu.

Ram bacalarından atılan sıcak gazın enerjisi ile temiz soğuk hava ısıtılarak işletmeye verilmesi ve bu sıcak hava ısıtmak için kullanılacak olan yakıtın azaltılması. Ram baca atık gazın sıcaklığı ile tekstil işletmelerinde çok sık gereksinim duyulan temiz sıcak suyun sağlanması. Örneğin 1 kg kumaş boyamak için yaklaşık 80-10 litre su kullanılır ve bu işlem için 60-80 ℃ sıcak suya gereksinim vardır kalanı soğuk olarak kullanılır.

Gerekli olan suyu ısıtmak için kullanılacak olan fosil yakıt miktarı azalır. Kumaş boyama ve terbiye işleminde kullanılacak olan sıcak su önce makineye alınır ve ısıtılması için beklenir. Sistemde su daha önce atık gazın enerjisi ile hazırlanacağı için bekleme süresi minimuma iner. Makine prosesi daha hızlı tamamlar ve üretim kapasitesi artar. Ram baca gazındaki koku Uluslar Arası Standart olan 1000 KB ( Koku Birimi) değerinin altına düşürülmesi Projenin somut çıktıları; Yeni ürün geliştirilmektedir. Yakıt tüketiminde yüksek tasarruf sağlayacaktır. Çevreyi kirletici kimyasallar ve koku veren bileşenler kaynağında ayrılarak temiz üretim yapılması sağlanacaktır. Filtrasyon önemli bir özellik iken, enerjinin de geri kazanımı çok büyük bir üstünlüktür. Atık gaz sıcaklığı 50 ℃ altındandır. Baca gazının koku biri 100 KB’ nin altındadır. Sisteme giren temiz hava 80-100 ℃ arasında ısınmıştır. Sistem giren soğuk su 50-70 ℃ arasında ısınmıştır.

İnovatif Yanı / Fayda
Atık gaz üzerinde bulunan elyafların %80-90 oranında tutulması. Atık gaz sıcaklığının 180-200 ℃ den soğutularak 50 ℃ altında salımı. Temiz havanın 80-100 ℃ kadar ısıtılarak işletmeye verilmesi ve işletmenin proseste ve ya ortam ısıtmasında kullanması. İşletmedeki 18-20 C deki suyun 70-90 ℃ arasında ısıtılarak işletmede proseste veya buhara kazanlarında yeniden kullanması. Buna bağlı olarak su ısıtmak için ayrıca yakıt kullanmasını engellemesi. Atık gazın üzerinde bulunan koku değerinin yasal sınırlara çekilmesi. Atık gaz üzerinde bulunan yağ ve kimyasalların ayrılarak çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi.

Özeti
Tekstil fabrikalarında kumaşa son halini veren Ram makinelerinde kumaş işleme sırasında Ram bacalarından 180-200 ℃ sıcaklıkta atık gaz çıkmaktadır. Atık gaz içerisinde elyaf, çeşitli yağlar, kimyasallar, kumaş boyaları ve çevreye ağır koku yayan bileşikler bulunmaktadır. Geliştirilecek sistem ile, atık gazda bulunan elyaf, yağlar ve su ile tutulabilen bileşenler filtre edilerek ayrılacak, gazın sıcaklığı ile temiz hava ısıtılacak ve işletmede ihtiyaç duyulan yerlere verilecek, ayrıca gazın enerjisi ile temiz su ısıtılarak işletmedeki proseslerde kullanılması sağlanacaktır.

HİZMET VERDİĞİMİZ YERLERDEN BAZILARI 

ADANA, MERSİN, BURSA, MANİSA, AYDIN, BALIKESİR, TEKİRDAĞ, SAMSUN, AYDIN, EDİRNE, UŞAK, KOCAELİ, ANTALYA, HATAY, GAZİANTEP, MUĞLA, KÜTAHYA, ESKİŞEHİR, BOLU, TRABZON,

KAHRAMANMARAŞ, ŞANLIURFA, SİVAS, ANKARA, İZMİR, KASTAMONU, KARABÜK, RİZE, MALATYA, KONYA. KAYSERİ, ERZİNCAN, ISPARTA, BURDUR, AFYONKARAHİSAR, NİĞDE, AKSARAY, BİLECİK, OSMANİYE, ERZURUM, KIRIKKALE, KIRŞEHİR, DÜZCE

 

ÇORLU, ÇERKEZKÖY, ERGENE, KAPAKLI, İNEGÖL, SALİHLİ, NAZİLLİ, TARSUS,

İSKENDERUN, NİZİP, ALİAĞA, BANDIRMA, BOZÖYÜK, GEBZE

× WhatsApp