Endüstriyel Baca Sistemleri

 ENDÜSTRİYEL BACA SİSTEMLERİ  TSE VE CE BELGELİ

( KENDİ KENDİNİ TAŞIYAN BACA SİSTEMLERİ)

Isıtma cihazlarından dış atmosfere baca gazını taşımada kullanılan binadan bağımsız bacalar için tek duvarlı çelik bacalar ve çelik astarlarda kullanılan silindirik çelik mamullerindir.

Çelik baca ve astarların tamamlayıcı parçası olan yalıtım ve giydirme kaplamanın özelliklerini kapsar.

Endüstriyel Çelik bacaların tasarımı bacalarla ilgili Eurocode’lar göz önüne alınarak yapılmalı, tasarımı ve nihaî kullanımı ile uyumlu özelliklere sahip olmalıdır.

Endüstriyel Bacalarda Yangına direnç:

Yangına direnç sadece astar içinde meydana gelen kurum tutuşmasıyla ilgilidir. Bir baca hava ve/veya farklı gazları taşıyabilmelidir (EN 13084–1). Kurum tutuşmasına direnç sadece içerisinde yanabilir katı maddeler taşıyan baca gazları için doğrulanmalıdır.

Doğrulama için EN 13084-7’ya bakılmalıdır. Mamul, kurum tutuşmasına dirençli olarak tanımlanmışsa “G” harfiyle, aksi takdirde “O” harfiyle kısa gösterilir.

Endüstriyel Bacalarda Gaz Sızdırmazlığı

Mamul EN 13084-7’ye göre H0 Sınıf gaz sızdırmaz olmalıdır.

Mamul EN 13084-7’ye göre H0 Sınıf gaz sızdırmaz olmalıdır. Bu şartı karşılamak için tasarım EN 13084-7’ye, mamul bu standarda belirtilen niteliklere ve kontrollere uygun olmalıdır.

 

Endüstriyel Bacalarda Yapım Ayrıntıları

Dış levhalarda kesilerek delikler açıldığında köşeler EN 13084-7’e uygun olarak yuvarlatılmalıdır.

Flanşlar ve astar üzerindeki deliklere yapılan takviyeler kesintisiz olarak kaynak yapılmalıdır.

Astar, taban levhasına, taban levhası da köşebentlere veya takviye elemanlarına kesintisiz olarak kaynak edilmelidir. Sıkıştırma halkaları, tasarım izin veriyorsa, aralıklı olarak kaynak edilebilir. Bununla birlikte havaya veya baca gazlarına maruz kalan yarıkların korozyona karşı sızdırmazlığı sağlanmalıdır.

Muhtelif kapasitelerdeki merkezi ısıtma tesisleri, sınai ve ticari tesislerde genel olarak yapı dışında, ayrık nizamda uygulanan baca tipi ve şeklidir. Serbest duran bacaların yapısal tasarımı, mekanik dayanıklılığı kararlılığı ve kullanım emniyetini sağlamak için çalışma şartlarının ve diğer etkilerin hesaba katılması gerekir.

Serbest Duran baca imalatı yapılabilmesi için EN 13084–8’ye göre yetkili onaylanmış kuruluştan fabrika imalat kontrol belgesine sahip olmalı, ürün ile ilgili CE uygunluk beyanlarını sunmalıdır.

Duman gazları, kimyasal atık gazlar veya bileşenleri ile endüstriyel atık gazlarının tahliyesi için uygundur.

Endüstriyel tesislerde, Katı, Sıvı ve Gaz yakıtlı yakıcı cihazlarda ve ısı merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için dizayn edilen baca sistemlerin, üretim ve montajının tamamı fabrika binamızda profesyonel ekiplerimizce gerçekleştirilmektedir.

Kendi kendini taşıyan ve Konstrüksiyonlu baca sistemleri olarak adlandırılan uygulamaların, statik hesapları yapılarak bulunan donelere uygun projelendirilip imalatı yapılmaktadır.

Baca sistemlerinin montaj uygulaması, belirli bir yöntem dahilinde proje ve statik güvenlikler doğrultusunda titizlikle yürütülen çalışmalar ile gerçekleştirilmektedir. Bu tarz sistemlerde montaj mahallinin baca sistemine uygunluğu ön plana çıkmaktadır.

Yapılacak ön çalışma ile temel detayları, rüzgar yükleri, deprem yükleri, titreşim-salınım durumu, iş güvenliği ve genel fiziki durum değerlendirilmesi yapılmaktadır. Atık gazların atmosfere taşınması için kullanılan ve baca gazı(belirli sıcaklığa kadar) ile temasta bulunan iç yüzey AISI 316 L(1.4404) paslanmaz çelik sacdan üretilmektedir. Çift cidarlı bacalarda taş yünü izolasyon kullanılmaktadır.

Baca gazı sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda özel alaşımlı paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Bu tarz sistemlerde yüksek sıcaklığa dayanıklı izolasyon malzemesi kullanılmaktadır. Firmamız 900°C (T900) sıcaklığa dayanıklı baca sistemi üretimi ve montajı gerçekleştirmektedir. Baca sistemleri birleşiminde TİG, MİG ve ARK KAYNAK yöntemleri kullanılmaktadır. Baca taşıyıcı bölümü çelik sacdan veya paslanmaz çelik sacdan üretilmektedir. Kaynak birleşimleri EN 287-1 sertifikalı kaynak operatörleri tarafından standartlara uygun şekilde yapılmaktadır.

Baca sistemi flanş bağlantılı olarak birleştirilmektedir. Flanş birleştirme noktalarında yüksek ısıya dayanıklı özel contalar kullanılmaktadır. Flanş birleştirmelerinde kesinlikle asbest içeren contalar(amyant v.b.) kullanılmamalıdır. Baca kesit hesapları standartlara uygun yapılmaktadır. Baca sistemi sıvı, katı ve gaz yakıtlı yakma ocaklarında tek ve çift cidar olarak, farklı dizayn yöntemleriyle üretilmektedir.

Endüstriyel baca sistemlerinde, TS EN 13084-1/-7 ve TS 11382 ve CE SERTİFİKALI üretim gerçekleştirmektedir. “Üretim sertifikaları konusundaki çeşitliliği ile kendi sektörünün lider firmasıdır”

TS EN 13084-1 Bacalar – Serbest duran

KAPSAM;

Bu standart, astarı da dahil her tip serbest duran bacanın tasarım ve yapımı için genel kuralları ve temel performans kriterlerini kapsar. Çelik halatlarla tutturulan, yandan desteklenen veya bir başka yapıya dayanan bacalar da serbest duran baca kabul edilebilir. Binalara bağlanmış bacalar aşağıdaki kriterlerden birini karşılaması durumunda, bu standarda göre yapısal bakımdan serbest duran baca olarak tasarımlanmalıdır. Yan destekler(duvar sabitleme kelepçesi) arasındaki mesafe 4m’den fazlaysa, Yapının en üst bağlantısından itibaren (son destek noktasından sonraki bölüm) serbest duran kısmın yüksekliği 3m’den fazlaysa, Dikdörtgen en kesitli bacalar için binanın en üst bağlantısından itibaren serbest duran kısmın yüksekliği en küçük dış boyutun beş katından fazlaysa, Binayla bacanın dış yüzeyi arasındaki yatay mesafe 1m’den fazlaysa. Serbest duran direklere bağlı olan bacalar, serbest duran bacalar olarak kabul edilir.

Not: TS EN 13084 serisinin diğer bölümlerinde, TS EN 1443 standardına (ve ilgili mamul standartlarına) uygun baca mamullerinin serbest duran bacalarda kullanılabildiği yerlerde, bunlar ile ilgili kurallar verilmiştir.

SAHA FAALİYETLERİ

Saha faaliyetlerine sadece, yapısal olsun veya olmasın bütün temel baca bileşenlerinin tarif edildiği gerekli yazılı ve resimli proje dokümanlarının tamamlanmasından sonra başlanmalıdır. Saha faaliyetleri sadece, bu tür faaliyetleri başarıyla tamamlayabileceğini kanıtlamış uzman idarecilere, personele ve tecrübeli işçilere sahip firmalar tarafından yürütülmelidir.

HİZMET VERDİĞİMİZ YERLERDEN BAZILARI 

ADANA, MERSİN, BURSA, MANİSA, AYDIN, BALIKESİR, TEKİRDAĞ, SAMSUN, AYDIN, EDİRNE, UŞAK, KOCAELİ, ANTALYA, HATAY, GAZİANTEP, MUĞLA, KÜTAHYA, ESKİŞEHİR, BOLU, TRABZON,

KAHRAMANMARAŞ, ŞANLIURFA, SİVAS, ANKARA, İZMİR, KASTAMONU, KARABÜK, RİZE, MALATYA, KONYA. KAYSERİ, ERZİNCAN, ISPARTA, BURDUR, AFYONKARAHİSAR, NİĞDE, AKSARAY, BİLECİK, OSMANİYE, ERZURUM, KIRIKKALE, KIRŞEHİR, DÜZCE

 

ÇORLU, ÇERKEZKÖY, ERGENE, KAPAKLI, İNEGÖL, SALİHLİ, NAZİLLİ, TARSUS,

İSKENDERUN, NİZİP, ALİAĞA, BANDIRMA, BOZÖYÜK, GEBZE

INDUSTRIAL CHIMNEY SYSTEMS

ПРОМЫШЛЕННЫЕ ДЫМОХОДЫ

 

أنظمة المداخن الصناعية

 

 

 

 

 

 

 

× WhatsApp